Küçük İşletmelere Sosyal Medya Önerileri

Küçük veya orta ölçekli bir işletmeniz var ve ürün ile hizmetlerinizi sosyal medya aracılığıyla duyurmak mı istiyorsunuz? Bu makalede bunun için yapmanız gerekenleri anlatacak, sizlere önemli öneriler sunacağım.

Hedef kitlenize uygun mecralarda olun

Sosyal medyada bir ajanstan profesyonel destek almayacaksanız hemen her mecrada olmanıza gerek yok. Bugün Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube benzeri yüzlerce sosyal medya mecrası var ama sizin bunların tamamında aktif olmanız gerekmiyor. Müşteri profilinize göre belirli sosyal medya siteleri belirleyip, oralarda aktif olmanız sizin için çok daha yararlı olacaktır.

telefonTürkiye’de mutlaka olmanız gereken 3 mecra

Müşterilerinize ulaşacağınız mecraları seçerken bunların Türkiye’deki popülaritesine de dikkat edin. Örneğin Türkiye’nin en fazla kullanılan üç sosyal mecrası Facebook, Twitter ve Youtube. Bu üç mecrada mutlaka olun. Hatta bir zamanlar “en hızlı büyüyen sosyal ağ” ünvanı bulunan Instagram’ı da ihmal etmeyin.

Bu üç (hatta Instagram ile dört) mecrada da şirketinize profil oluşturun. Herpsine profil oluşturdunuz diye her birinde aynı paylaşımı yapmak zorunda da değilsiniz. Örneğin Twitter’da günde 3 tweet atarken, Facebook’ta günde 1 paylaşım yapabilirsiniz. Instagram’a iki günde 1 fotoğraf koyarken Youtube’u sadece video paylaşmanız gerektiğinde kullanabilirsiniz.

Müşterilerinize ulaşabileceğiniz yolları bilin

Sosyal medya hesaplarınızı açtıktan ve paylaşımlara başladıktan sonra iş müşteriniz olabileceğinizi düşündüğünüz kitleye ulaşmak. Bunun için kat etmeniz gereken yolları bilin.

Bizim size önerimiz, eğer bütçeniz var ise, Facebook ve Twitter’ın sunduğu cazip ve hedef kitlenize yönelik reklam tekliflerini değerlendirmek.

Eğer bütçe ayıramıyorsanız da bu dünyanın sonu değil. Sosyal medya üzerinden kampanyalar yaparak sosyal medyadaki takipçilerinizin sayısını arttırabilirsiniz. Örneğin Facebook sayfanızda veya Twitter’da yapacağınız, küçük ödüllü yarışmalar size oldukça takipçi kazandırabilir.

Ayrıca sosyal medya hesaplarınızın tanıtımını ürünlerini, kartvizitiniz üzerinden de yapmayı ihmal etmeyin. Örneğin bir cafe veya restorant işletiyorsanız evlere veya iş yerlerine gönderdiğiniz paketlerin üzerinde sosyal medya hesaplarınızın adreslerinin olmasına dikkat edin.

Sosyal medya hesaplarınızı birbirine bağlayın

Sosyal medyadaki takipçi sayınızı arttırmak için bulunduğunuz sosyal mecraları da kullanın. Örneğin Twitter’daki takipçilerinize Facebook sayfanızın reklamını yapın. Aynı şekilde Facebook sayfanızda da sizi beğenen kullanıcılara Twitter’da da aktif olduğunuzu duyurun. Instagram ve Youtube ile de benzer paylaşımlar yapın.

SEO NedirSürekli etkileşim halinde olun

Sosyal medya hesaplarınızı oluşturdunuz ve belli bir takipçi sayısına ulaştınız diyelim… Şimdi sırada etkileşim kurma aşaması var. Sizin takip eden insanlarla etkileşim halinde olmanız gerekiyor. Onların sizin için potansiyel bir müşteri olduğunu göz önüne alarak size gelen övgü, eleştiri ve soruları değerlendirmeniz, uygun şekillerde yanıtlar vermeniz bu noktada önem kazanıyor.

Bizim size önerimiz sosyal medyanın samimi ortamını göz önüne alarak insanlara samimi ama belli bir seviyeyi de koruyarak iletişim kurmanız. Size gelen sorulara mantıklı cevaplar vermeniz, övgülere teşekkür etmeniz. Eleştiriler içinse yapmanız gereken şey, konuyu ilgili kişi veya birime ilettiğinizi söylemek ve elbette bunu yapmak. Olası cevapları da eleştiri sahiplerine iletmek.

Gündemi takip etmeyi ihmal etmeyin

Sosyal medyada paylaşım yaparken gündemden de uzak olmamanız gerekiyor. En azından bayramlarda, o günün özelliğine göre paylaşım yapmak önemli.

Ayrıca gündemi takip ederek, absürt paylaşımlar yapma hatasına da düşmezsiniz. Örneğin milli bir felaket gününde eğlenceyi öne çıkartan paylaşımlar yapmazsınız.

Profesyonel eğitim ve destek almaktan çekinmeyin

Sosyal medya, iyi bir eğitimle sizin veya çalışanlarınızdan birisinin yürütebileceği kampanyalar için uygun bir mecra. Sosyal medyada en iyi şekilde yer almak için dijital mecraları en iyi şekilde kavramanız gerekmekte. Bu da iyi bir eğitimle mümkün olmakta. Eğitimi zamanınız çoksa, kendiniz araştırma yaparak da kısmen yapabilirsiniz. Ancak düzenli ve kaliteli bir eğitim almak istiyorsanız Medya Akademi gibi kurumları önerebilirim. Medya Akademi‘nin Ankara, İzmir, Bursa ve Adana‘da düzenlediği Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi size önemli bir kılavuz olabilir.

Ayrıca geniş kapsamlı sosyal medya operasyonları için profesyonel şirketlerden destek alabilirsiniz. Şu anda İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’nın yanı sıra birçok şehirde onlarca sosyal medya ajansı kurulmuş durumda. Bu şirketlerle de iletişim kurabilirsiniz. Ancak ajansla çalışsanız bile bu işi sizin mutlaka biliyor olmanız da gerekecek. Bu nedenle öncelikle eğitim önerisine kulak vermenizi tavsiye ediyorum.

Okumanız gereken bir röportaj

Son olarak size ilham vermesi için İstanbul’un Samatya semtinde kebapçılık yapan Ali Haydar Usta ile yaptığımız röportajı okumanızı öneririm. Ali Haydar Usta sosyal medyanın gücünü görmüş bir kişi ve tabletini elinden düşürmüyor. İlginç öyküsünü ve sosyal medya başarısını okumak istiyorsanız tıklayın: “Ali Haydar Usta ile Sosyal Medya Sohbeti

Takip edin!

One thought on “Küçük İşletmelere Sosyal Medya Önerileri

  1. Çok iyi. Çok beğendim. Makale için teşekkürler.
    Maalesef ki küçük işletmeler henüz sosyal medyayı keşfetmedi. Reklam amaçlı kullanan çok az.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir