İnternet ve Nitelikli Bilgi Kaynakları

İnternetin hayatımıza girdiği günden bugüne, bilgi bizler için çok daha ulaşılır ve ucuz. İnternet, hayatımızda henüz bu kadar etkin değilken temel bilgi kaynaklarımız, her birimizin kütüphanesinin baş köşesinde bulunan ansiklopedilerdi. Ki bu ansiklopediler tamamen yüzeysel bilgiler içermekte ve yorumdan olabildiğince kaçınmaktaydı. Ayrıca  ansiklopedilerin fiyatları da, neredeyse orta halli bir memurun maaşına eşitti.

Bugün ise herşey çok daha farklı. Ansiklopedilerdeki bilgilerin yüzlerce ve belki de binlerce katını, hatta renkli ve hareketli görseller eşliğinde ve neredeyse ücretsiz olarak internetten edinebiliyoruz.

Peki internetten edindiğimiz bilgilerin doğruluğundan nasıl emin olabiliriz? İnternette yer alan her bilgi doğru mudur? Maalesef, hayır: İnternette yer alan bilgilerin büyük bölümü niteliksiz ve hatta birçoğu yanlış. Tam anlamıyla bir bilgi kirliliği söz konusu!

Maalesef, oluşan bu bilgi kirliliği bugün için pek önemsenmiyor; fakat, ben oldukça önemli bir problem olduğunu düşünüyorum. Özellikle de sağlık, spor, beslenme ve psikoloji gibi konularda yayın yapılan siteler artık insan sağlığını tehdit edecek kadar sınırı aştı!

Tüm bu tehditlerden korunmak için yapmanız  gereken nitelikli bilgiye ulaşmak için biraz olsun çabalamak. Ne de olsa nitelikli bilgiye ulaşmak tüm olumsuzluklara karşın halen mümkün. Bunun için yapmanız gereken ise bilgi alabileceğiniz siteler arasında biraz olsun seçici davranmak! Nasıl mı? Örneğin bilgi edineceğiniz sitenin arkasında kimlerin olduğuna bakabilir, bu kişilerin uzman olup olmadıklarını, samimiyetlerini, gerçekliklerini ve profesyonelliklerini değerlendirebilirsiniz. Eğer sitenin arkasında kimlerin olduğunu site içerisinde göremiyorsanız, zaten yanlış bir adrestesinizdir demektir!

Takip edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir