Geç De Olsa Podcast İle Tanışmak
Podcast, yıllardır duyduğum ancak nedir ne değildir diye detaylı incelemediğim bir teknolojiydi. Dün, fırsatını bulup inceledim ve bunca zamandır neden bir podcast dinleyicisi (ve hatta yayıncısı) olmadığım için kendime kızdım.
Her birimizin hayatında yeri olması gerektiğini düşündüğüm “Podcast”‘in ne olduğunu merak ediyorsanız, henüz Türkçe bir karşılığı olmayan kelime Oxford Amerikan Sözlüğü’nde şöyle yer alıyor:
Radyo yayını ya da benzer bir programın internetten çekilebilir ve kişisel ses cihazlarından dinlenebilir hale gelmesini sağlayan sayısal (dijital) kayıt.
Daha da somutlaştıracak olursak, Podcast, bildiğimiz radyo programlarının MP3 çalarımıza ya da benzer bir cihaza aktarılabilen ve dilediğimiz zaman dinleyebileceğimiz versiyonunu oluşturuyor. Pek çok yayıncı kuruluş ( Örneğin TRT, BBC, DW… ) klasik yayınlarının yanı sıra takipçilerine Podcast ile de ulaşıyor. Ayrıca Türkiye’den birçok blog yazarının da PodCast yayını var.
Podcast eğlencenin yanı sıra ve hatta daha yoğun bir şekilde eğitim amacıyla kullanılıyor. Podcast dinleyerek yabancı dil öğrenenler bile var. Wikipedia da Podcast’in eğitim amacıyla kullanımının yayıldığını vurguluyor.
Hızla ve çok fazla yolla genişleyen alan günümüzde özellikle eğitim amaçlı, tanıtım gibi alanlarda ve hatta emniyetten sorumlu kurumların dahi güvenlik amaçlı kullanımına girdi. Eğitim alanındaki işleviyle podcasting, öğrencilerin ve öğretmenlerin herhangi bir zaman ve yerde bilgiyi paylaşmalarını sağlayabilmektedir. Bu özelliğinden dolayı uzaktan eğitimdeki yeri önemlidir.
Oturduğunuz yerden birşeyler öğrenmek ya da trafikte harcadığınız zamanı değerlendirmek istiyorsanız Podcast tam size göre. İlk dinlememi bu sabah işe gelirken yaptım ve inanın oldukça yararlı oldu.
Eğer hala Podcast ile tanışmadıysanız ve geç kaldığınızı düşünüyorsanız sizinle araştırmalarım sonrasında ulaşabildiğim güncel kaynakların bir bölümünü paylaşmak istiyorum:
Açık Radyo | Tüm Podcast Kanalları: http://www.acikradyo.com.tr/default.aspx?_mv=a&aid=25014
Deutsche Welle | Bilim ve Teknik: http://rss.dw-world.de/xml/podcast_Bilim-ve-Teknik
Deutsche Welle | Kültür ve Lifestyle: http://rss.dw-world.de/xml/podcast_tur_kultur_lifestyle
Deutsche Welle | Gençlik: http://rss.dw-world.de/xml/podcast_tur_jugendmagazin
Serdar Kuzuloğlu: http://mserdark.com/category/podcast
M. Nuri Çankaya: http://www.nuricankaya.com/podcast.asp
Üç dört saatlik bir araştıra sonrasıda benim ulaşabildiğim kaynaklar bunlar. Zaman ayırıp daha fazla kanağa ulaştıkça bunları da blogumda paylaşacağım. Hatta daha da iyisi, ilerleyen haftalarda ben de bir Podcast kategorisi oluşturacak ve VideoBlogging’ten sonra PodCasting’i de deneyeceğim. Dilerim, okuduğunuz gibi gibi podcast yayınlarımı da dinlersiniz.
- Merhaba, ben Okan! - 12/11/2020
- “Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya” kitabım yayınlandı - 06/05/2020
- İletişim odaklı yayınevi: Medya Akademi Yayınları - 03/02/2020
2 thoughts on “Geç De Olsa Podcast İle Tanışmak”