Hiçbir Penguen Belgeseli Bu Kadar Çok Şey Anlatamazdı

Türkiye, dünya tarihinde bir ilke daha imza attı. Dünya’da ilk kez bir penguen belgeseli, yayınlandığı ülkenin demokrasi ve özgürlük seviyesini gösterdi. Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’un merkezinde yaşananları yayınlamaktan korkan Türk medyası tercihini penguen belgeseli yayınlamakta buldu.

Sözde “gücü özgürlüğünde” olan, kendisini “Türkiye’nin haber kanalı” sanan ve hatta “ilk bilen siz olun” diyebilen Türkiye’nin üç büyük haber kanalı Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm yurda yayılan protesto gösterilerine karşı üç maymunu oynadı. Medya, Türkiye tarihinin en çarpıcı protesto gösterilerini görmedi, duymadı ve sadece sustu!..

Türkiye’deki medya kuruluşlarının yaşan olaylara karışı tutumu ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı programının başlamasıyla biraz olsun değişebildi. Artık haberler veriliyordu ancak şimdi de haberlerin ne kadar objektif olduğu tartışmalıydı. Haberleri objektif bulmayanlar da haksız sayılmazdı çünkü kimi medya organları taraflarını hoyratça belli ediyorlardı. Örneğin CNN ve Reuters gibi uluslararası medya kuruluşları Gezi Parkı’nın içerisindeki vatandaşların arasından dünyaya yayın yaparken, Türk medya kuruluşlarının büyük bölümü polisin yanında durmayı ve parkın içinde yaşananları görmezden gelmeyi tercih etti.

Medyanın takındığı bu ve benzeri tavırlara karşı tepkiler öylesine arttı ki binlerce kişi medya kuruluşları önünde protesto gösterileri düzenledi. Penguen maskeleri takıp ellerinde para sallayan insanlar Türkiye’nin “saygın” haber kanallarına “kaç paraysa verelim” diye seslendi. Gerçekleri görmek isteyen milyonlarca televizyon izleyicisinin, milyonlarca gazete okurunun tepkisine karşı istifalar da geldi, özürler de… Ama artık çok geçti, onca yıldır var edilmeye çalışılan güven ilişkisi sadece birkaç günde yerle bir olmuştu.

Sizi bilmem ama ben bir gazeteci olarak bundan böyle, Türkiye’deki çoğu haber kanalına güvenemeyeceğim. Hatta tüm bu yaşananlardan sonra her penguen belgeseli gördüğümde aklıma şu soru gelecek: “Acaba medya şimdi hangi gerçekleri saklıyor?”

Bu soruyu sorduktan sonra ne mi yapacağım? Milyonlarca insanın yaptığı gibi Facebook’a, Twitter’a, Youtuba’a ve bağımsız haber sitelerine bakıp saklanmak istenen gerçekleri öğrenmeye ve çevremdeki insanlarla paylaşmaya çalışacağım…

 

Takip edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir