WordPress blog açma rehberi

En çok kullanılan içerik yönetim sistemi (CMS) unvanını kazanan WordPress, blog yazarlarına da ücretsiz blog oluşturma hizmeti sunmaktadır. WordPress ile dakikalar içerisinde ücretsiz bir blog oluşturabilir, blogunuzla milyonlarca kişiye ulaşabilirsiniz.

Bu makalede “WordPress’te nasıl blog oluşturulur?” sorusunu, ekran görüntülerinin de yardımıyla 7 adımda cevaplayacak, anlatacağım. Bir bakıma adım adım “WordPress blog açma rehberi” oluşturacağım.

1. Adım: Ücretsiz blog oluşturmak için en iyi alternatiflerden bir tanesi WordPress’tir. WordPress’te yeni bir hesap oluşturup, blog açmak için başvurmanız gereken adres ise http://tr.wordpress.com’dur.

Bu web sitesine girerek, “Web Sitesi Oluştur” butonuna tıklayarak blogunuzu açmak için gerekli ilk adımı atmış olursunuz.

Wordpress blog açma 1

2. Adım: “Web Sitesi Oluştur” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza tema seçme sayfası gelecektir. Bu sayfada blogunuzun içeriğine uygun olduğunu düşündüğünüz bir tema seçmeniz gerekmektedir.

Burada tercih ettiğiniz bir temanın üstüne tıklayıp seçiminizi yapabilirsiniz. (Blogunuzun temasını daha sonra değiştirme şansınız da var. Yani bu adımda seçeceğiniz tema yerine daha sonra farklı temalar seçebilir, dilerseniz ücretli bir tema da satın alabilirsiniz.)

Wordpress blog açma 2

3. Adım: Tema seçimi kadar önemli bir adım da blogunuzun adresini belirlemektir. Bu adımda blogunuza uygun bir ad belirlemek gerekmektedir.

“Alan adı veya anahtar sözcük girin” yazılı kutucuğa blogunuzun alan adı (adresi) olmasını istediğiniz kelimeleri (i,ü,ö,ç,ş gibi Türkçe karakter içermeyecek şekilde) yazmanız gerekmektedir.

İlginç ve akılda kalıcı bir adres blogunuzun başarıya ulaşmasında size yardımcı olacaktır.

Wordpress blog açma 3

4. Adım: Alan adınızı seçtikten sonra (Ben örnekte “sosyalmedyaders“i seçtim.) yapmanız gereken size uygun olan paketi seçmektir.

Ücretli seçenekleri tercih ederek .com veya .net ile biten bir blog da açabilirsiniz ama ben bu makalede ücretsiz paketi anlatacağım.

Eğer seçtiğiniz alan adı başkası tarafından daha önce kullanılmamışsa, WordPress size ücretsiz olarak “wordpress.com” alan adına bağlı bir adres oluşturacaktır. Örnekte de “sosyalmedyaders” için “sosyalmedyaders.wordpress.com” adresinin oluşturulduğunu görebilirsiniz.

Bu adımda yapmanız gereken o adresin yanındaki “Seç” butonuna tıklamanızdır. (Dilerseniz daha sonra da .wordpress.com ile biten adresinizi .com veya .net gibi ücretli bir alan adına yükseltme şansınız var.)

Wordpress blog açma 4

5. Adım: Alan adımızı belirledikten sonra, WordPress’te kullanacağımız paketi seçmek gerekiyor.

Bu aşamada “Ücretsiz Paketi Seç” butonuna tıklayarak ilerliyoruz. (Dilerseniz paketinizi daha sonra da yükseltme şansınız var.)

Wordpress blog açma 5

6. Adım: Paket seçiminin ardından WordPress’te hesap oluşturma aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada kullanmakta olduğunuz bir E-posta adresinizi yazarak istediğiniz kullanıcı adını ve parolayı oluşturmanız gerekiyor.

Kullanıcı adınızı unutmamanız için “Bir kullanıcı adı seçin” başlıklı bölüme adınızı veya blogunuz için belirlediğiniz adresi yazmanızı öneririm. Örneğin ben “sosyalmedyaders”i seçtim.

Wordpress blog açma 6

7. Adım: WordPress’te hesabınızı da oluşturduysanız artık bir blog sahibi oldunuz demektir. Tebrik ederim. Ancak her şey bitmiş değil, hatta yeni başlıyor denilebilir. Artık yeni sayfalar oluşturup, yazılar ekleyip blogunuzu zenginleştirmeniz gerekli. Bunun için kullanacağınız panel aşağıda görüldüğü gibi oldukça basit ve kullanışlı.

İlk blog yazınızı soldaki “Yayımla” başlığının altındaki “Blog Yazıları” satırındaki “Ekle” butonuna basarak ilk blog yazınızı yayımlayabilirsiniz. Bence ilk yazınızı yazmak için çok da geç kalmayın!..

Wordpress blog açma 9

Bu arada bloguma nasıl ulaşacağım ve ziyaretçiler blogumu nasıl görecek diyorsanız, oluşturduğunuz alan adını yazarak blogunuza ulaşabilirsiniz.

Örneğin ben “sosyalmedyaders” alan adını seçmiştim ve bu bloga sosyalmedyaders.wordpress.com adresinden ulaşabilirim. Aynı şekilde okurlarınız da bu adresi kullanırlar. Siz de seçtiğiniz alan adının sonuna .wordpress.com adresini ekleyerek blogunuza ulaşabilirsiniz.

Wordpress blog açma 8

Peki başarılı bir blog nasıl oluşturulur?

Blog açmak sadece dakikalarınızı alacaktır. Ancak iyi bir bloga sahip olmak için aylarınızı vermeniz, bu işi “kurallarına” göre yapmanız gerekmektedir. Peki iyi bir blog nasıl oluşturulur?

9 yıldır blog yazan ve pek çok blog ödülü kazanan birisi olarak deneyimlerimin sizlere yararlı olacağını umuyorum. Bu nedenle daha önce yazdığım “İyi blog için 15 önemli öneri” başlıklı makaleyi okumanızı öneririm. Siz de önerilerinizi bu makalenin altındaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz, memnun olurum.

DAHA FAZLASI İÇİN: Medya Akademi

WordPress işlevsel bir içerik yönetim sistemi olarak bloglar ve çok daha fazlası için önemli bir altyapı sunmaktadır. Dilediğiniz bir blogu, web sitesini, e-ticaret portalını ve çok daha fazlasını WordPress ile yapmanız mümkündür.

Son istatistiklere göre dünyadaki 3 siteden 1’i WordPress’tir ve bu sayı her geçen gün artacak. WordPress konusunda daha fazlasını yapmak, bu yüksek potansiyeli en iyi şekilde kullanmak isterseniz size eğitim almanızı öneririm.

Medya Akademi, Ankara ve İzmir şubelerinde “WordPress ve Web Tasarım Eğitimi” düzenliyor. İlgili eğitimler hakkında bilgi almak isterseniz, aşağıdaki bağlantılara tıklamanız yeterli.

Ankara WordPress ve Web Tasarım Eğitimi

İzmir WordPress ve Web Tasarım Eğitimi

Takip edin!

42 thoughts on “WordPress blog açma rehberi

    1. Merhaba Cansu Hanım,

      İlginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      iletisim@adsoyad.com şeklinde bir mail adresi alabilmek için öncelikle alan adı hizmeti almanız gerekmektedir. Alan adı aldıktan sonra hosting hizmeti kiralayabilir ve bunun üzerinden dilediğiniz gibi bir mail adresi oluşturabilirsiniz.

      İyi günler dilerim,

  1. Hocam bilgiler için teşekkür ediyorum. İlk kez bir blog kurdum da, bazı sorularım olacaktı yardımcı olursanız sevinirim.
    1) Sitemin başlığı biraz küçük duruyor bunu nasıl büyütebilirim?
    2) Yazılarımın başlık kısmı çok büyük bunu nasıl küçültebilirim?
    3)You tube’taki bir dizi kısmını veya bir şiiri bloğumda paylaşabilirmiyim? yoksa yasak mı?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba Engin Bey,

      İlginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      1. ve 2. sorunuzun yanıtı tema ile alakalı olacak. WordPress’te çoğu ücretsiz on binlerce tema alternatifi var. Bu temalar arasından talep ettiğiniz özellikleri barındıranları bulup, sitenize WordPress panelinizden ekleyebilirsiniz. Eğer tema değiştirmek istemiyorsanız, yine WordPress ayarlarınızdan Görünüm sekmesi altında “Tema Düzenleyici” bölümü var. Temel düzeyde de olsa bir yazılım bilginiz varsa buradan temanızın kodlarınız değiştirerek de istediğiniz ayarları yapabilirsiniz.

      İyi günler dilerim,

  2. Son derece anlatıcı bir yazı olmuş. Hiç bilmeyen birine yönelik bu tarz yazıları seviyorum. emeğinize sağlık.

  3. Arkadaşlar merhaba bir film izleme sitesi var fakat bazı sorunları var bizim bunları gidermemiz gerekiyor lakin çözemiyoruz örneğin cast bölümü girildiğin de oyuncu isimleri ve resimleri ekleniyor fakat sayfa yayınlandığında oyuncu resimleri çıkmıyor bi incelerseniz seviniriz. https://www.maydanooz.com

  4. Hocam çok teşekkür ederim. İle başta wordpress.org ile wordpress yapısını karıştıranlar için çok güzel bir paylaşım olmuş. Ben de https://www.blogacmak.com sitesinde ücretli olarak nasıl açabileceğimizi anlattım. Umarım makalenizi okuyan arkadaşlara bir faydası olur.

  5. Yeni başlayanlar için güzel bir klavuz olmuş. Blog açacak kişilere tavsiyem ilk olarak wordpress.com verdiği subdomain olarak blog açın kendinize paneli vs. iyice öğrenin sonra kendiniz alanadı hosting alıp kendi sitenizi kurun

  6. Yazınız çok güzel ve açıklayıcı olmuş. Gerçi fazla uzun ama neyse 🙂

    Ben biraz amatörde olsa bu konu üzerine eğilip bir şeyler karaladım. İşin teknik kısmından çok bir reklamcı gözüyle diğer alanlarına yönelmeye çalıştım. bloglar için en önemli şeyin hit çekmek olduğunu düşünüyorum. Sizlerde ziyaret edip eksiklerimi söylerseniz sevinirim.

    http://anatolianpr.com/blog-acma-kilavuzu/

  7. Okan hocam eline sağlık gerçekten içerik olarak doyurucu bir yazı olmuş. Ancak ben ücret ödeyerek blog açmanın gelecek için daha faydalı olacağını düşünenlerdenim. Özellikle wordpress.com belli bir süre sonra sitenizde sizden izinsiz reklam çıkarmaya başlıyor. Bunu kaldırmak içinde upgrade istiyor. Ben sadece yazacağım diyenler için güzel olsa da ileriyi düşünenler için hoş değil düşüncesindeyim. Ben ilerisini düşünüp az biraz ücret ödeyeyim ama kontrol bende olsun diyenler için https://www.blogacmak.com/blog-nasil-acilir/ yazısını yazdım. Umarım okuyucularınıza faydası olur. Saygılar.

  8. wordpress uzantılı blog açmak isteyen ve bilmeyen arkadaşlar için faydalı yazı olmuş, ayrıca Google’ın bloggerını da tavsiye ederim. Hız ve seo açısından diğer bloglardan daha önde olduğunu söyleyebilirim.

  9. Okan Bey merhabalar,

    Öncelikler teşekkür ederim. Makaleniz benim için çok faydalı oldu. Size sormak istediğim bir konu var: Blogger da mevcut ve içinde 20’ye yakın makale olan uzun zamandır atıl bir blogum var. Şimdi wordpress te aynı isimde bir blog açıp bloggerdaki makalelerimi oradan silerek buraya (wordpresse) taşımak ve blog çalışmalarıma devam etmek istiyorum. Makale taşımamın bir dezavantajı olurmu? Şimdiden teşekkür ederim.

  10. ellerinize sağlık. profesyonel bir blog için wordpress altyapısını kullanmak çok daha faydalı ve yararlı olacaktır. Uzun soluklu düşünenler bunu mutlaka dikkate almalıdır.

  11. Merhaba Okan hocam faydalı ve güzel şekilde açıklamışsınız emeğinize sağlık. Yeni blog açacak arkadaşlara da bir blog sahibi olarak tavsiye ederim. Tatmak isteyeceğiniz bir deneyim. Ben psikoloji ve kişisel gelişim alanında yazıyorum bloğuma bakmak isterseniz http://griyasam.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir