Avrupa’da 68 Kuşağı ve Çav Bella

Kasım ayının sonlarına doğru, Uludağ Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu‘nun organize ettiği Aydınlanma Günleri‘nde “Avrupa’da 68 Öğrenci Hareketleri” konulu bir sunum yaptım. Sunum içerisinde Avrupa’da gelişen öğrenci hareketlerini bilimsel bir metodoloji izleyerek dinleyicilere sundum. Bu noktada sunumumu fotoğraflar ve hazırladığım kısa bir belgeselle de renklendirmeye çalıştım.

Sunum için, haliyle 68 kuşağı üzerine bolca okumalar yaptım. Avrupa’da olup bitenler noktasında Türkçe kaynak bulmak olabildiğince zor.

Buna rağmen gerek ‘tarzanca’ çevirilerim ve bir iki kaynak aracılığıyla olabildiğince bilgiye ulaştım. İnsan 68 kuşağını gördüğü zaman, kendisinin genç olup olmadığı noktasında derin bir kuşku duyuyor.

Onlar istedikleri, talep ettikleri bir yaşamın kavgasını verirlerken; bizler mevcut olanı fazlasıyla kabullenmişiz.

Belki onlar da istedikleri yaşamı elde edememişler ama en azından o yaşam için mücadele etmişler. Bizler ise alternatif bir yaşamın olabilirliğinin bile farkına varamıyoruz, ne yazık!

Aşağıda da paylaştığım foto belgeselim için fotoğraf taraması yaparken kendi kendime sordum, acaba onlarda olup da bizde olmayan ne vardı? Kendine güven mi yoksa cesaret mi, ya da başka birşeyler mi? Bugün önlerinde hatalarına ve günahlarına rağmen saygıyla eğiliyorum. Hiçbirimiz onlar kadar olamadık!

Takip edin!

One thought on “Avrupa’da 68 Kuşağı ve Çav Bella

  1. Avrupadaki 68 kuşağı ile Türkiye’deki karıştırılmamalı… Birde bizdeki kuşak şanslıydı gerçekten… Kitap okuma özgürlükleri, tiyatroya kadar sansürsüzdü..Ancak 68 kuşağının bugünki temsilcilerine baktığımızda ne yazık ki, kemalist cizgiyi savunanlar çoğunlukta…Asıl zulmü Mahirler, İbrahimler çekmişlerdir… vs… araştırmanı gerçekten okumayı çok istiyor. kısacık cümlelerle anlatmak zor yorum anlamında. seni tebrik ediyorum, 68 kuşağı dostlarımla hala tartışıyorum… ki kayıp kuşak olan 78 genci olarak… ah 80’ler ve 90’lar….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir