Patates Yiyenler ve Yiyemeyenler

Geçtğimiz haftalarda Al Jazeera Turk‘te, Melis Kobal imzalı özel bir haber yayınlandı. “Zamanla değişen dar gelirlinin mensü” başlıklı haberde gelen zamlarla dar gelirli ailelerin menülerinin nasıl etkilendiği anlatılıyordu. Zamlarla birlikte Türk mutfağının vazgeçilmezleri patates, pirinç ve kuru fasulyenin dar gelirli ailelerin sofralarına daha nadir geldiği belirtiliyordu.

Habere göre insanlar var güçleriyle çalışıyor ancak sofraya oturduklarında bir patates bile yiyemiyorlardı. Habere konu olan Demirağ ailesinin anlattıklarını okuyunca aklıma Vincent van Gogh‘un Patates Yiyenler tablosu geldi… Vincent van Gogh, ilk önemli eseri sayılan ve pek çok sanat tarihçisinin şaheser kabul ettiği Patates Yiyenler tablosunda tüm gün çalışıp, kazandıkları parayla ancak patates yiyebilen insanları resmetmişti. Ressam bu durum karşısında büyük şaşkınlık yaşamış ve bu duruma tepkisini tuvale resmetmişti…

Patates Yiyenler 1885 baharında, yani 130 yıl önce tamamlandı. Aradan geçen yaklaşık bir buçuk asırlık süreçte dünya çok şey yaşadı. Örneğin önemli bir tarım devrimine tanıklık ettik. Malthus‘un kıtlık yaşanacağına dair teorisini bu devrimle alt edebildik. Bugün dünya üzerinde yaşayan tüm insanlara yetecek kadar tarımsal üretim yapılıyor. Ancak görünen o ki sorunlar bitmiş değil… Hatta insanların bugün patates bile yiyememeleri sorunların daha da arttığının bir göstergesi.

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi arasında yer arasında yer alan Türkiye’de bile sorunlar böylesine ciddi iken, geri kalanını düşünmek korkutucu. “Korkutucu” diyorum çünkü istatistiklere bakacak olursak Dünyada yaklaşık 1 milyar insanın beslenme sorunu yaşadığını yani açlıkla mücadele ettiğini görüyoruz.

İşin daha kötü tarafı ise tüm çabalara rağmen dünyanın açlıkla mücadelede yeteri kadar başarılı olamaması. Birleşmiş Milletler’e göre 1990′da 845 milyon olan aç insan sayısı 2009′da bir milyarı geçiyor ve bu sayı günümüze kadar artarak büyüyor.

Bi’şeyler yapmalıyız, her birimiz bi’şey yapmalı. Çünkü bizler “komşusu aç iken tok yatamayan” bir kültürün çocuklarıyız. Bu bilinçle hareket etmeli ve ekmeğimizi öteki ile paylaşabilmeliyiz…

Takip edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir