İyi bir film: “İtirazım Var”

 

Uzun zamandır sinemaya gidemiyordum. Neyse ki geçtiğimiz hafta iki Türk yönetmenin filmlerini izleyecek zaman bulabildim. Filmlerden bir tanesi oldukça iyi olsa da diğeri pek katlanılabilir değildi.

İyi filmden başlayalım: Onur Ünlü’nün yazıp, yönettiği “İtirazım Var” oldukça iyi bir film. Film Selman Bulut adlı bir imamın, cemaatten bir kişinin camide vurulması sorasında yaşadığı serüveni konu ediyor. Tahmin edebileceğiniz gibi imam normal bir imam, vurulan kişi de sıradan bir mümin değil.

Onur Ünlü’nün var ettiği Selman Bulut karakteri film boyunca sizi heyecan bir dolu serüvene ortak ediyor. Al Jazeera’de Bediha Ceylan Güzelce, film hakkında “Daha ilk sahneden itibaren nereye gittiğinizi sorgulamadan Selman Bulut’un peşine takılıyorsunuzdiyor. Haklı. Film boyunca aynen böyle oluyor.

Heyecanın dorukta olduğu filmde gündeme ve Türkiye’deki tartışmalara da göndermeler var. Örneğin camideki vaaz sahnesi anlayana çok şey söylüyor.

Daha fazla spoiler vermemek için, filmin konusu hakkında söyleyeceklerimi burada keseceğim. Ancak zamanınız varsa, mutlaka filmi izlemenizi öneririm.

Onur Ünlü bizler için bir  şans. Celal Tan ve Ailesinin Acılı Hikayesi‘nde onu tanıdığımdan bu yana yaptığı tüm işleri merakla takip ediyorum ve şu ana kadar beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı.

İyi ki Onur Ünlü var. İyi Ki Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Celan gibi iyi yönetmenlerimiz var. Bu üç isimle aynı döneme denk gelmek Türkiye’deki biz sinemaseverler için büyük şans.

Ancak böylesine iyi yönetmenlerle aynı döneme denk gelmemiz kötü yönetmenlerin de olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor.  Maalesef kötü yönetmenlerimiz de var. Geçtiğimiz haftalarda İtirazım Var’ın dışında izlediğim yerli film bu kötü yönetmenlerden birisinin eseriydi. İsim vermeyeceğim ama saçma sapan bir modernizm eleştirisi olduğunu yazmam size belki bir fikir verecektir.

Takip edin!

3 thoughts on “İyi bir film: “İtirazım Var”

  1. Tahmin ediyorum izlemedim ama “Mandıra Filozofu” ? Ayrıca Sherlock Holmes gibi dizi ve filmleri izlediysen Onur Ünlü biraz oradan esinlenmiş gibi duruyor. Karakter çok sağlam olduğu için ve birçok ödül aldığı için sanırım pek konuşmak muhaliflik olacak ama şunu eleştirmessek Onur Ünlü’yü sevenler olarak hata etmiş olacağız. Onur Ünlü sinemayla ilgili her açıklamasında vizyon filmlerini eleştirip vizyon fimlerine uyarlama yapması sorgulanması gerekir diye düşünüyorum.

    1. Merhaba Gökhan,

      Sözünü ettiğin filmi izlememekle çok bi’şey kaybettiğini söyleyemem. Doğru bir tercih yapmışsın.

      İtirazım Var hakkındaki yorumuna gelirsek şunları söyleyebilirim: Sherlock Holmes’un dizisini izledim. Bence başarılı ve etkileyici bir dizi filmdi. Ancak bence Selam Bulut da tarihi ve derinliği Sherlock Holmes kadar olmasa da iyi bir karakter. Ve belki ilerleyen süreçte Onur Ünlü bu karakteri daha derin bir hale de getirebilir. Bu süreçte elbette senin yaptığın gibi yapıcı eleştiriler de olumlu katkılar sunar diye umut ediyorum.

      Bu arada Sherlock Holmes’u yazman da iyi oldu. Sen yazınca fark ettim ki aslında iki karakter arasında benzer noktalar var.

      Yorumun için teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir