Nasıl Instagram fenomeni olunur?
Sosyal medyanın en hızlı büyüyen ağı Instagram artık Türkiye’de de milyonlarca kişiyi etkisi altına almış görünüyor. Yüz binlerce takipçisi olan Türk Instagram fenomenlerinin sayısı hiç de az değil. Peki, Instagram fenomeni olmak nasıl bir şey? Instagram fenomeni olmak için neler yapmak, nelerede dikkat etmek gerekiyor? Tüm bunları son aylarda dikkat çeken Instagram fenomeni Hasan İlkay Özduman’a (@hasanilkay) sorduk.
Instagram kullanmaya ne zaman, nasıl başladınız?
Instagram kullanmaya programın çıkmasından bir buçuk yıl sonra, yani bundan yaklaşık iki yıl önce başladım. İlk önce programı kendi özel hayatıma göre kullanıyordum. Arkadaşlarım için özel hayatımdan paylaşımlar yapıyordum. Ancak Ekim’de aktif olarak, profesyonel şekilde kullanmaya başladım. 9 aydır orayı bir fotoğraf galerisi gibi kullanıyorum.
9 ayda kaç takipçi kazandınız?
Kişisel fotoğraflarımı attığım dönemde 200 küsür takipçim vardı. Ancak profesyonel olarak fotoğrafçılığa başlayıp, fotoğraflarımı burada paylaşınca 50.000 takipçiye ulaştım.
Bu kadar fazla takipçiye ulaşman nasıl mümkün oldu? Bunun bir yöntemi var mı?
Tam anlamıyla Instagram’ı bir fotoğraf galerisi olarak kullanmaya başladıktan sonra makaleler okumaya başladım. Etiket kullanmanın önemini gördüm. Etiket kombinasyonları yaptım. Instagram 30 etiket kabul ediyor ama kullandığınız ilk etiketleri silip yenileriyle de güncelleyebiliyorsun. Fotoğrafların altına bu etiketleri düzenli olarak yerleştirdim ve bariz bir takipçi artışı gördüm.
Takipçi arttırmak için başka bir yöntem ise, günün fotoğrafını seçen ünlü hesaplara etiketler aracılığıyla ulaşmaktan geçiyor. Bu seçkilere çok fazla fotoğraflarım girdi. Bu hesapların kullanıcıları oldukça fazla olduğu için orada beni görenler galerime gelmeye, beni takibe almaya başladı.
Üçüncü bir nokta ise gün içinde minimum 4 fotoğraf attım. Tabii bu fotoğraflar kötü fotoğraflar değildi. Bu fotoğrafları çekmek için uğraş verdim. Ne kadar fazla fotoğraf eklersem o kadar da etiket ekledim ve daha fazla kişiye ulaştım.
Dördüncü olaraksa Instagram’da fazla takipçi sayısına ulaşınca belli insanların da dikkatini çekiyorsunuz. Diğer insanlar sizin kullanıcı sayınızı fazla görünce fotoğrafınızı “collab” [ortaklık kurarak] ile sizin fotoğraflarınızı paylaşıyor. Takipçisi çok olan kişiler sizin fotoğrafınızı paylaşınca onların takipçileri de sizi takip ediyor.
Ayrıca yorumlar da etkili oluyor.
Yani Instagram’daki her faal hareketiniz size olumlu bir ivme kazandırıyor.
Sizce iyi bir Instagram fotoğrafı nasıl olmalı?
Bu konuda başlarda sıkıntı çektim. Herkes kendince bir sanatçıdır ve insan özel bi’şeyler yapmak istiyor. Ancak çok fazla kasmamak da lazım: Hayatın her alanında olduğu gibi Instagram’da da her şeyin basit olanı güzel. Basit bir kediyi veya çiçeği de iyi bir şekilde sunarsanız insanlar bununla ilgilenebiliyor. Ancak karmaşık fotoğraflar çok ilgi görmüyor. İlk başlarda çok uğraş verip çektiğim ancak beğeni almadığım fotoğraflar oldu ama basit fotoğraflarım daha çok beğeni aldı, çok daha etkili oldu.
Instagram’da kısa zamanda belli bir kitleye ulaşmak istiyorsanız, çok düşünmeden basit ama iyi fotoğraflar çekmeniz lazım. Basit ancak fotoğraftaki anı, o andaki duyguyu takipçilere yaşatmak önemli. Bu güneşin önündeki kuş da olabilir, ağ atan balıkçı da.
Fotoğraflarınızda Instagram’ın sunduğu filtrelerin dışında bir düzenleme yapıyor musunuz?
Instagram son güncellemesi gelene kadar renk düzenlemesi konusunda vasat bir programdı. Ben bu nedende Snapseed adında bir programı kullandım. Bu programın ortaya çıkarttığı mükemmel işlere tanıklık ettim. Ondan önce HDRPro ve farklı programlar denemiştim ancak Snapseed’i tanıdıktan sonra başka bir program kullanmadım. Photoshop’u iyi şekilde kullanabilmeme rağmen artık onu bile kullanmıyorum çünkü Snapseed beklediğimden de iyi sonuçlar veriyor.
Fotoğraflarınızı hangi makinayla çekiyorsunuz?
Instagram kullanmaya ilk başladığımda Samsung Galaxy S2 kullanıyordum. Fotoğrafı tam anlamıyla bir uğraş haline getirmeden önce kardeşimin makinesi Canon 600D’yi de kullandım. Instagram’da çok bir yer edinmeye karar verdiğimde ise aynasız fotoğraf makinaları teknolojilerini keşfettim. Olimpus OMD M5 modelini almaya karar verdim. Şu an hala bu makineyle devam ediyorum. Bu makineti tercih etmemin en önemli sebebi de fiyat performans kalitesi. Buna ek olarak da küçük ve hafif olmasının sağladığı kullanım kolaylığı.
Sıradan bir akıllı telefonla fenomen olunmaz mı?
Tabii ki olunur. Usta fotoğrafçı Ara Güler’İn sözü bu soruya en iyi cevap olacak aslında: “En iyi fotoğraf makinesi en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktilo en iyi romanı yazardı”
Türkiye’den takip ettiğiniz Instagram kullanıcıları kimler?
Türkiye’den takip ettiğim birçok kullanıcı var. Birçoğunun çok iyi fotoğrafları var. Ancak fotoğraflarına bayıldığım ve idol olarak gördüğüm tek bir kişi var. Mustafa Seven şu anda Instagram’da kendime örnek aldığım Instagram kullanıcısı. The King…
Dünyadan örnek aldığını fenomenler var mı?
Dünya üzerinde Türkiye dışında da Instagram’ı iyi kullanan birçok kişi var ama benim bu konuda en fazla dikkatimi çeken Asya ülkelerindeki kullanıcılar oldu. Asya ülkelerinde gerçekten inanılmaz işler çıkartıyorlar. Onlarla yorumlaşıyoruz. Bir alışveriş içerisindeyiz. Nasıl daha iyi fotoğraf çekebiliriz diye konuşuyoruz. Genel olarak Asya’daki fotoğrafçıları takip ediyorum. Çok güzel işler yapıyorlar.
Instagramda para kazanılır mı?
Açıkçası Instagram’In bu yönünü ilk başlarda keşfedemedim. Çok faal bir şekilde fotoğraflarımı oraya yansıtmam biraz gecikti. Ancak Instagram gerçekten belli bir kitleye ulaştıktan sonra size maddi olarak da getirisi oluyor. Paylaştığınız fotoğrafların altına belli başlı tanıtım metinleriyle belli miktarlarda para kazanma şansınız oluyor. Ama ben şu ana kadar cezbedici bir teklif almadım.
Haftada kaç saatinizi Instagram’a harcıyorsunuz?
Instagram kullandıkça sizi içine çeken; Facebook, Twitter kadar ve hatta çok daha fazla içine çeken bir program. Günde en az 3 ila 4 saatimi Instagram’a ayırıyorum. Haftalık iznimin iki gününü Instagram’a fotoğraf çekmek için harcıyorum.
Fotoğraflarınızı nerelerde çekmeye çalışıyorsunuz?
Fotoğraflarım, İstanbul’da yaşadığım için, İstanbul ağırlıklı oluyor. Çevredeki şehirlerden de yoğun olarak fotoğraf atıyorum. Onun dışında yıllık izinlerimde bazı uzak ülke ve şehirlere seyahatler yaparak oralarda da fotoğraf çekmeye çalışıyorum. Ancak galerimde genellikle İstanbul fotoğrafları var. İstanbul tarihi ve kültürünü olabildiğince yansıtmaya çalışıyorum. Bulunduğunuz lokasyon takipçi sayınızda önemli. Ancak bulunduğunuz şehir ve ülke ile de sınırlı kalmayabilirsiniz. Örneğin geçenlerde fotoğraf amacıyla Fransa’ya bir seyahatim oldu.
- Merhaba, ben Okan! - 12/11/2020
- “Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya” kitabım yayınlandı - 06/05/2020
- İletişim odaklı yayınevi: Medya Akademi Yayınları - 03/02/2020
Başarılı bir yazı olmuş, instagram ile ilgili bu tarz yazılar yayınlansa da genellikle sorulan sorular klasikten öteye gidemiyor. Fakat bu yazıda sorulan sorular ve verilen samimi cevaplar oldukça tatmin edici. İnstagram reklam sektörünün bizzat içinde olmama rağmen benim bile bilmediğim birkaç şey varmış. Medya akademi ailesine teşekkürler!
Yorumunuz için çok teşekkür ederiz Emre Bey. Medya Akademi benzer röportajlara imza atmaya devam edecek. Saygılar,
tesekur ederım sayenızde bırcok seyı ogrenmıs oldum