SEO’ya Uygun Makale Nasıl Yazılır?
İnternette var olmak istiyorsanız birinci kural “Content is King!”tir. Yani internette içerik kraldır. Bugün geldiğimiz noktada içeriğiniz iyi değilse internette var olamazsınız.
İnternette var olmanın ikinci kuralı ise görünür olmaktır! İnternette içerik her zaman yeterli olmaz. İçeriğinizi en uygun şekilde arama motorlarına eklemeniz, mümkün olduğunca görünür hale getirmeniz gerekir. Bunun içinse arama motoru optimizasyonu, yani SEO çalışması yapılmalıdır. (SEO’nun ne olduğu ve önemi konusunda bir makale: SEO Nedir? Ne İşe Yarar?)
Anlayacağınız üzere internette SEO da içerik gibi oldukça önemlidir. Bu nedenle “SEO’ya uygun makale nasıl yazılır” sorusunun cevabını bulmadan internette başarıya ulaşmak pek de mümkün olmayacaktır.
Peki, SEO’ya uygun makale nasıl yazılır? Bu sorunun cevabını size madde madde sunuyoruz.
SEO’ya uygun makale yazmak için yapılması gerekenler:
SEO’ya Uyumlu Başlık Seçin
Google ve diğer pek çok arama motoru sitenizi tasnif ederken site adı ve açıklamasının ardından ilgili makalenin başlığına bakar. Bu nedenle makalenizin başlığı SEO’ya uygun olmalıdır. Peki SEO’ya uygun başlık nasıl olur? Öncelikle başlığın ilginç ve diğer sitelerdeki ilgili makalelerin başlıklarından farklı olması gerekli. Aşırı uzun olmamalı. En önemlisi ise arama motorlarında öne çıkmak istediğiniz kelimeler başlık içerisinde olmalı.
SEO’ya Uygun İçerik Oluşturun
Yazacağınız makalenin içeriği de SEO’ya uygun olmalı. Bu nedenle SEO yaptığınız kelimelerle ilgili makale yazın. Arama sonuçlarında öne çıkmak istediğiniz kelimelerin makaleniz içerisinde mutlaka geçmesi gerekiyor. Uzmanlar bu oranın yüzde üç ila beş arasında olması gerektiğini söylüyor.
Ara Başlık Kullanımına Dikkat Edin
Makaleniz içerisinde ara başlık kullanımına önem verin. Ara başlıklar arama motorlarının dikkatini daha fazla çekeceği için bunları kullanın. Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri ara başlıklara yedirin.
Ara başlıklar için H2 ve H3 stillerini tercih edebilirsiniz. Bu arama motorları gözünde daha da dikkat çekici olacaktır.
Ara başlık kullanmanın bir diğer yararı da okuyucunun yazıyı daha rahat okumasını sağlamaktadır. Yazınızı ara başlıklarla gören okuyucu sitede daha fazla kalacak ve bu da arama motorlarında sitenizi üst sıralara taşıyacaktır.
Yazınızı SEO’ya Uygun Olarak Etiketlendirin
Yazılarınız ne ile ilgiliyse onunla ilgili etiket kullanmanız gerekmektedir. Etiketleriniz de yazı gibi, arama motorlarında öne çıkmak istediğiniiz kelimeleri içermelidir.
Etiket kullanımında sayı da önemlidir. Bir makaleye kaç etiket kullanacağınız, makalenin uzunluğu ile doğru orantılıdır. SEO’ya uygun makale yazımında 200 kelime için 4 ila 5 etiket kullanmanız gerekmektedir. Makaleniz uzadıkça bu sayı da artacaktır. Makaleniz kısalırsa demiyorum çünkü 200 kelimeden az makalelerle SEO çalışması yapmak çok da mantıklı değil.
Dil Kurallarına Uygun Makaleler Yazın
Eğer makale yazdığınız dilin kurallarını bilmiyorsanız SEO yapmanız zor. Çünkü arama motorları siteleri değerlendirirken dillerini de değerlendiriyor. Yanlış yazılmış kelimeler, anlamsız noktalamalar sitelerin arama motorları gözündeki yerini düşürüyor. Bu nedenle SEO’ya uygun makale yazarken dil kurallarına uymak da önem kazanıyor.
Kopyala/Yapıştır Yapmayın
SEO için uygun makale elbette kopyala/yapıştır yapılmadan yazılır. Eğer başka bir siteden kopyala/yapıştır yaparsanız arama motorları gözündeki yeriniz düşer! Bu nedenle asla diğer sitelerden içerik kopyalayarak içerik oluşturmaya çalışmayın.
Sitenizi SEO’ya uyumlu hale getirin
SEO’ya uygun için makale yazsanız da yeterli olmayabilir. Sitenizin tammının SEO için iyi bir durumda olması gerekir. Bunun içinse iç ve dış SEO çalışması yapmanız gerekmektedir. Peki, nasıl? Bu konuda yazılmış iki önemli makale: Yeni Başlayanlar İçin Site İçi SEO Önerileri & Yeni Başlayanlar İçin Site Dışı SEO Önerileri
- Merhaba, ben Okan! - 12/11/2020
- “Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya” kitabım yayınlandı - 06/05/2020
- İletişim odaklı yayınevi: Medya Akademi Yayınları - 03/02/2020