Yeni Başlayanlara Site Dışı SEO Önerileri

SEO’nun, İngilizce “Search Engine Optimization” kavramının kısaltılmış hali olduğunu daha önce ilgili makalelerimizde belirtmiştik.  Türkçe “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelen SEO ile size ait olan bir web sitesinin içeriğinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması sağlanabilir. (SEO hakkında temel bilgiler almak isterseniz “SEO Nedir? Ne işe yarar?” makalemizi okumanızı öneririm.)

Yeni Başlayanlar İçin Site Dışı SEO Önerileri” başlıklı bu makalede web sitelerini arama motorlarında daha üst sıralara taşımak isteyenlere öneriler vereceğim. Sizlere sunacağım öneriler bugüne kadar yaptığım SEO ile ilgili okumalardan ve bir uzmandan aldığım özel SEO dersinden edindiğim bilgilerden oluşacak.

Şimdi SEO’nun nasıl yapılacağına ve önerilerime geçelim… Öncelikle bilmeniz gereken SEO yaparken iki farklı alanda çalışmanız gerektiği. Sitenizi arama motorlarında öne çıkartmak için iki alanda, yani hem site içinde SEO, hem de site dışında SEO çalışması yapmanız gerekiyor. Bu makalede site dışı SEO çalışmaları üzerinde duracağız. (Site içi SEO çalışmaları için yazarımız Deniz Kara’nın “Yeni Başlayanlar İçin Site İçi SEO Önerileri” makalesini okumanızı öneririm.)

Site Dışı SEO Yapmak İçin Öneriler

Sitenizi SEO konusunda yeterli bir noktaya taşıdıktan sonra (hatta buna paralel olarak) site dışı SEO çalışmaları da yapmanız gerekmektedir. Çünkü arama motorları sizin sitenizi değerlendirirken, diğer sitelerle etkileşimini de dikkate alır. Bu nedenle diğer sitelerde hakkınızda yazılanlar ve çok daha önemlisi verilen linkler önemlidir. Site dışı SEO çalışmalarına da önem vermeniz gerekir. Bunun için size bazı öneriler sunabilirim:

Diğer sitelerden bağlantı alın

Sitenizin değerini yükseltmek istiyorsanız, diğer sitelerden makalelerinze yönelik linklerin sayısını arttırın. Google, sitelerin değerini belirlerken o siteye gelen linklerin sayısını da dikkate alır.

Ancak; link alacaksınız diye bu durumu da abartmayın. Bunu paralı yapan servisleri kullanabilirsiniz ama bir günde de 100 link satın almayın. Belirli periyotlarda, bir düzen içerisinde bunu yapın. Hatta benim şahsi önerim bu noktada Google’ı kandırmaya kalkmadan, doğal olarak insanların size link vermesini sağlamanız. İyi yazılar yazın ki insanlar bunlara link versin.

Tanıtım yazılarınız olsun

Site dışı SEO çalışmalarının önemli bir aracı da tanıtım yazısı yazdırmaktır. Siteniz dışındaki blog ve forumlara kendinizle ilgili tanıtım yazıları yazdırabilirsiniz. Google, siteniz hakkında tanıtım yazısı yazılmasını ve onlardan gelen bağlantıları önemser. Bu nedenle tanıtım yazısı yazdırmaya önem verin. Bunun için R10 gibi forumlarından tanıtım yazısı da satılıyor.

Sosyal medyayı aktif olarak kullanın

Google başta olmak üzere artık çoğu arama motoru sosyal medyada olup bitenleri de izliyor. Bu nedenle siteniz ve siteniz içerisindeki makaleler hakkında sosyal medyada yazılıp çizilenlere önem verin. İçeriğinizin mümkün olduğu kadar sosyal medyada paylaşılmasını sağlayın.

İçeriğinizin paylaşılmasını sağlamak için yazı, galeri veya videolarınızın altına sosyal medya paylaşım butonları ekleyebilirsiniz. WordPress’te bunun için ücretsiz edinebileceğiniz onlarca kaliteli eklenti var.

Erişimi maksimuma çıkartın

Siteniz ne kadar güzel olursa olsun, insanlar ona erişemiyorsa hiçbir anlamı yoktur. Bu gerçekten yola çıkan arama motorları da sitenizin erişimini dikkate alır. Bir okuyucu sitenizi kaç saniyede açabiliyor? Bunun çok geç olmaması lazım. Aksi halde siteniz yüklenirken birçok kişi sıkılır ve siteyi terk eder.

Sitenizin geç açılması kodlamasından kaynaklanabileceği gibi satın aldığınız server nedeniyle de olabilir. Bu nedenle siteniz yavaş açılıyor ise kodlarınızı kontrol edin ve burada sorun yoksa kendinize yeni bir hosting şirketi aramaya koyulun.

İçerik olmadan SEO olmaz

Site İçi SEO makalesinde olduğu gibi burada da hatırlatmak gerekiyor. Sitenizin veya blogunuzun içeriği kaliteli değilse SEO’nun da bir anlamı olmayacaktır. Belki geçici olarak ilerleyebilirsiniz ancak uzun vadede başarı şansınız olmayacaktır. Bu nedenle en az SEO’ya verdiğiniz emek kadar kaliteli yazılar almaya da verin.

Eğer iyi yazılar yazamıyorsanız, içeriğinizi makale satın alarak da yapabilirsiniz. Bununla ilgili çokça İngilizce site var. Türkiye’de ise bu iş R10 gibi forumlarda yapılıyor.

Google cezalarına dikkat

SEO yaparken Google’ı aldatacak oyunlara girmeyin. Örneğin “Diğer sitelerden bağlantı alın” başlığı altında belirttiğim gibi bir günde 100 link alıp, yarın hiçbir şey yapmamazlık etmeyin. Düzenli ve periyodik olun. Google’ı aptal yerine koymayın çünkü bunu sizi cezalandırarak ödetebilir!

Okan Yüksel
Takip edin!

3 thoughts on “Yeni Başlayanlara Site Dışı SEO Önerileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir