Özgecan Aslan ve Sosyal Medya

Türkiye Özgecan Aslan için sokaklara döküldü. Genç bir kızın canice katledilmesine ülkenin dört bir yanında tepki vardı. Peki, tepkinin bu boyutlara ulaşmasında sosyal medya ne kadar etkili oldu?

Soruyu daha farklı formlüle edecek olursak: Eğer sosyal medya bu kadar etkili olmasaydı Özgecan Aslan cinayeti Türkiye’nin gündemini bu kadar sarsabilir miydi? Dilerseniz cevap vermeden önce sosyal medyada Özgecan Aslan’ın ne kadar yankı uyandırdığına kısaca göz atalım…

Sosyal medyada #ÖzgecanAslan

Özgecan Aslan cinayeti medyada ilk olarak sıradan bir cinayet – kadına şiddet haberi kadar yer buldu. Haber siteleri Özgecan Aslan haberlerini ilk olarak manşetten veya sitelerinin başlarından görmedi. Ancak sosyal medyada durum oldukça farklıydı.

Dünyada en yoğun şekilde Türkiye’de kullanılan Twitter‘da 13 Şubat Cuma gününden bu yana gündemin değişmeyen maddesi #ÖzeganAslan oldu. TOPSY verilerine göre 13 Şubat’tan bu yana #ÖzgecanAslan etiketine sahip 3 milyon 164 bin tweet atıldı.

#ÖzgecanAslan Dünya gündemine geldi

Özgecan Aslan’ın cinayetine yönelik tepkilerin sosyal medyada gündem olması internet gazetelerindeki haberlerin tıklanma oranları da arttı. Hal böyle olunca Özgecan Aslan haberleri alt sıralardan manşetlere, sayfaların en görülür yerlerine taşındı. Böylelikle gazete ve televizyonların haberi ne şekilde görmesi gerektiği de ortaya çıktı. Haber bir anda Türkiye gündeminin birinci maddesi haline geldi.

Medyanın Özgecan Aslan haberini öne çekmesinin sosyal medyaya yansıması ise daha fazla paylaşım, daha fazla tepki oldu. Öyle ki #ÖzgecanAslan etiketi bir anda dünya gündeminin üst sıralarına yükseldi.

Hashtagify verilerine göre ise #ÖzgecanAslan, Twitter’da 9 ila 15 Şubat tarihlerinde dünya gündemine üçüncü sıradan girdi.

popular hashtags by hashtagify.me

Peki, sosyal medya olmasaydı?

İlk başta sorduğumuz soruyu yineleyecek olursak; sosyal medya olmasaydı Özgecan Aslan cinayeti Türkiye’nin gündemini bu kadar sarsabilir miydi?

Elbette, hayır. Eğer sosyal medya olmasaydı insanlar bu haberi gazetelerde okuyacak, televizyonlarda izleyecek ve belki sadece oturdukları yerden katillere lanet okuyacaklardı. Ancak sosyal medya ile insanlar tepkilerini daha gözle görülür, daha hissedilir bir şekilde ortaya koyma imkanı buldular. Bu durum medyanın da olaya daha fazla ilgi duymasına neden oldu. Bu iki iki süreç birbirini tetikledi.

Öte yandan sosyal medyanın örgütleme gücü de Özgecan Aslan protestolarının tüm Türkiye’ye yayılmasına önayak oldu. Sosyal medyada onlarca kişinin organize ettiği protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı. İstanbul dışında da onlarca protesto düzenlendi.

Takip edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir