Kişisel Zaman Yönetimi ve Uygulaması

Zaman yönetimi, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz bir kavram. Kişisel ve örgütsel zaman yönetimi, hayatımızın en değerli kaynağı olan “zaman”ı doğru düzgün bir şekilde yönetmeyi vaadediyor ve açıkçası insan buna kayıtsız kalamıyor. Nitekim ben de kayıtsız kalamadım ve konu hakkında kısa da olsa bir araştırma yaptım…

Konu hakkında araştırma yapmaya başladığımda; zaman yönetiminden beklediğim şey, 24 saat olan bir günden 48 saatlik bir verim alabilmekti. Oysa hayallerim kısa sürede yerle bir oldu! Zaman yönetimi böyle birşey vaadetmiyordu, zaman yönetimi 24 saat olan bir günün 24 saatlini verimli kullanmayı vaadediyordu ve araştırdıkça gördüm ki bu çok daha önemli birşey!

Her birimizin günde 24, haftada 168 saati var. Günün 24 saatini, haftanın 168 saatini nasıl harcayacağınız ise size kalmış. Bu noktada önemli bir sorumluluk altındasınız, bu saatleri verimli kullanmak durumundasınız; tabii eğer hayattan maksimum verim almak gibi bir amacınız varsa.

Peki nasıl hayattan maksimum verim alacak, zamanımızı daha verimli bir şekilde yöneteceğiz? Bu sorunun tam cevabını konu hakkındaki kitaplardan ya da internetteki akademik makaleler arsında bulabilirsiniz. Ben sadece kendi kişisel deneyimlerimi paylaşacak ve zaman yönetiminin hayatıma kazandırdıklarını anlatacağım.

Zaman yönetimimi nasıl yapıyorum ve zaman yönetimi bana neler kazandırıyor?

  • Yeteri Kadar Uyuyorum: Doktorum, günde yedi saat uyumamın yeterli olacağını söylüyor ve ben de günde 7 saatten fazla uyumuyorum. Eğer günde 8 saat uyuyor olsaydım, ne kaybederdim? İşte hesabı: Günde 1 saat, haftada 7 saat, ayda 30 saat, yılda 365 saat kaybederdim. Oysa ben yedi saatten fazla uyumayarak yılda yaklaşık 15 gün kazanıyorum. 15 gün ciddi bir zaman!
  • Aylık, Haftalık ve Günlük Plan Yapıyorum: Her ay düzenli olarak plan yapıyorum, bir aylık sürenin sonunda ulaşmam gereken hedeflerim oluyor. Bir aylık önceliklerimi sıralıyorum ve bu haftalık ve günlük planlarıma kılavuz oluyor. Aylık planlarıma ulaşmak için dört haftayı düzenliyorum, her hafta başında da yedi günü düzenliyorum. Tüm bunları yapabilmek için, elbette ajanda kullanıyorum. Böylelikle gelişimime faydası olmayacak uğraşları belirliyor be bunlara zaman ayırmaktan kaçınıyorum.
  • Planlarımı Uygulamak İçin Önceliklerimi Belirliyorum: Aylık planlımda hedeflediğim noktaya ulaşmak için önceliklerimi belirliyorum. Yapılması gereken her ne varsa maddeler halinde kağıda döküyor ve bunları önem ve öncelik sırasıyla tekrar yazıyorum. Acil ve Önemli, Acil ve Önemsiz, Acil Değil ama Önemli, Acil Değil ama Önemsiz olarak sıraladığım maddeleri, bu sıraya uygun olarak yapmaya başlıyorum. Önceliklerimi belirleyerek, zamanımı acil olmayan ya da önemsiz uğraşlarla geçirmiyorum.
  • Periyodik İşler İçin Ayırcağım Zamanı Sınırlıyorum: Örneğin günlük e-posta yazışmaları için günümün en fazla bir saatini ayırıyorum. Gelen e-postaları öncelik sıralamasına tabii tutuyor ve sırasıyla cevaplıyorum. Aynı şekilde göndermem gereken e-postaları da sıralıyor ve sırasıyla bir saat süre içerisinde gönderebildiğim kadarını gönderiyorum. Gün içerisinde önemli bir e-posta almam gerekmiyorsa, e-postalara bakmıyorum, geceleri uyumadan önce kontrol ediyorum. Aynı şekilde internette geçirdiğim süreyi de sınırlıyorum, örneğin Facebook’a gün içerisinde girmiyor, geceleri bir kez bakıyorum.
  • Sürekli Kendimi İzlemeye Çalışıyor, Zaman Hırsızlarını Yakalamaya Çalışıyorum: Sık sık kendime “Ne yapıyorum, bu yaptığım bu kadar önemli mi?” diye soruyorum. Eğer cevabım, “Hayır, önemli değil ise” yapmakta olduğum uğraşa önümdeki zamanda yer vermemeye çalışıyorum. Örneğin Facebook’un, Twitter’ın ve FriendFeed’in ciddi zaman hırsızlığı yaptığını fark ettim. Artık bu sitelerde oldukça fazla zaman geçirmektense, zamanımın sadece bir saatini bu sitelere ayırıyorum.

Tüm bu ve benzeri uygulamalarla zamanımı, geçmişe nispeten çok daha faydalı bir şekilde kullanıyorum. Dilerim siz de zaman yönetimi konusunda çeşitli uygulamalar yapar ve zamanınızı daha faydalı bir şekilde kullanırsınız. Ayrıca uygulamakta olduğunuz ve başarılı bulduğunuz yöntemleri de yorum yaparak paylaşabilirsiniz. Buna memun olurum.

Okan Yüksel
Takip edin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir