Türkiye’deki Hackerların Profili

Dünyanın en etkin hackerlarının büyük bölümü Türkiye‘de yaşıyor. Hatta Akşam Gazetesi‘nde yer alan bir habere göre, dünyanın ilk on hackerı listesinde beş Türk var.

Bugüne kadar bu hackerlar gündemde hak ettikleri kadar yer bulamıyor ve haliyle bizler de onlardan yeteri kadar haberdar olamıyorduk. Bugün ise Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Ufuk Eriş‘in doktora tezi için Türk hackerler üzerinde yaptığı bir araştırma var.

Ufuk Eriş, araştırması için 256’sı erkek, 2’si kadın olmak üzere toplam 258 hackerla görüşmüş. Görüşmeler sırasında sorulan sorulara verilen cevaplar Türk hacker profilini gözler önüne seriyor. İşte Akşam Gazetesi‘nde de bir bölümü yer alan araştırmadan ilginç detaylar:

Türk Hacker’ların hemen hemen tamamı 16-25 yaş aralığında yer alıyorlar. Araştırmada yer alan hackerların yaşları bu kadar genç oluca, haliyle İşiniz nedir?sorusuna da %79,8’i oranında öğrenciyim cevabı alınıyor.

Hackerların gelir düzeyine gelince, garip ama hackerlarımızın gelir düzeyleri oldukça düşük görünüyor: hackerların yarıdan fazlası 0 ile 1000 TL arasında bir gelire sahip. Anlaşılan Türk hackerlar bankalarla pek ilgilenmiyor ya da ilgilendikerinin bilinmesini istemiyorlar.

Eğitim seviyeleri konusunda ise hackerların Türkiye ortalamasının çok üzerinde oldukları söylenebilir: hackerların %48,1’i lise, %40,7’si üniversite mezunu.

Neden hackliyorsunuz?” sorusuna hackerların %51,2’si “Zevk aldığım, hoşuma gittiği için derken, %23’ü “Bir amaca ve ülkeye hizmet için diyor.

Hackerlık bir suç mudur? sorusuna ise %65,1 oranında evet cevabı veriliyor.

Araştırmanın basına yansıyan kısmı bu kadar. Bana tüm bu bilgiler oldukça ilginç geldi, ayrıca dünyanın en iyi on hackerı arasında yer alan beş Türk hackerı da merak etmedim değil. İlerleyen aylarda Ufuk Eriş araştırmayı tam anlamıyla bitirir ve bir kitap haline getirirse okumak isterim. Okuduktan sonra söyleyecek bir iki sözüm daha olur elbette…

Takip edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir